-> <-

TELEKONVERTERJI


Pentax 1'7x teleconverter 1. Telekonverter je pripomoček, ki ga pritrdimo med ohišje fotoaparata in objektiv, in s katerim podaljšamo goriščno razdaljo objektiva. Če dodate 2x telekonverter na 50mm objektiv, dobite 100mm objektiv; če dodate 200mm objektivu 2x konverter, dobite 400mm objektiv.

2. Nekateri telekonverterji ne podaljšajo goriščnice za običajnih 2-krat. Ta AF Adapter za Pentaxove AF SLR fotoaparate daje 1'7-kratno podaljšanje (100mm objektiv naprimer spremeni v 170mm objektiv) in omogoča avtomatsko ostrenje z Pentax objektivi z ročnim ostrenjem, če imajo le-ti največjo odprtino zaslonke f/2'8 ali več.

3. Večina konverterjev priznanih proizvajalcev da dobre rezultate. Kakovost posnetka je malo slabša, toda ne veliko. Ta posnetek San Francisca je bil posnet "iz roke" z 200mm objektivom in 2x telekonverterjem, kar je enakovredno 400mm objektivu.
Opomba: Nekateri proizvajalci ponujajo telekonverterje, ki so izdelani posebej za določene objektive (ali pa za določeno območje goriščnih razdalj). Le-ti lahko dajo boljše rezultate kot telekonverterji za splošno uporabo.

4. Največja slabost telekonverterjev je izguba hitrosti. Če uporabite 2x telekonverter, objektiv postane za dve zaslonki počasnejši. Izgube prikazuje tabela:

konverter izgube svetlobe
1'4x 1 vrednost zaslonke
1'7x 1'5 vrednosti zaslonke
2x 2 vrednosti zaslonke
3x 3'3 vrednosti zaslonke

Naprimer, pri uporabi 2x telekonverterja in 50mm f/1'4 objektiva dobite 100mm f/2'8 objektiv. Če pa uporabite 200mm f/4 objektiv, dobite 400mm f/8 objektiv. Avtomatski telekonverterji, ki so povezani z merilnim sistemom fotoaparata samodejno upoštevajo izgube. Pri ostalih pa je treba to postoriti ročno. Če uporabljate 2x telekonverter in ročni svetlomer, odprite zaslonko za 2 (ali pa podaljšajte čas osvetlitve za dvakrat).

Teleconverter 5 5 & 6. Naslednja uporabna lastnost telekonverterjev - in razlog, da so sploh vključeni tu - je, da najmanjša izostritvena razdalja objektiva pri uporabi telekonverterja ostane ista. Če imate 135mm objektiv ki izostri do razdalje 1'3 metra (slika 5), dobite pri uporabi 2x telekonverterja 270mm objektiv, ki izostri do razdalje 1'3 metra (slika 6). Zaradi tega lahko posnamete odlične bližinske fotografije z uporabo telekonverterja.



Prevedel in zapisal v HTML: Jan Maver, Litija, Slovenija

E-mail: jan.maver@fmf.uni-lj.si