-> <-

PREDLEČE


Closeup Lenses 1 1. Najbolj enostaven in najcenejši način, da lahko izostrijo predmete bližje kot običajno je, da dodate predleče. Predleče so leče z plus-dioptrijo, podobne tistim, ki jih uporabljajo za očala pri daljnovidnih ljudeh. In pravtako, kakor očala omogočajo očem izostriti sliko predmeta, bliže kot to sama po sebi lahko, predleče omogočajo objektivu, da izostri predmete bliže, kot to sam po sebi lahko.


2. Predleče privijemo v sprednji navoj objektiva, tako kot filtre.

Closeup Lenses 3 3. Moč predleč izražamo z dioptrijami. Dioptrija nam pove, kako blizu lahko objektiv z njimi izostri, in sicer z deli metra. Objektiv s predlečo dioptrije +2 bo lahko izostril predmet od 1/2 metra in bližje, s predlečo +3 od 1/3 metra in bližje, in tako naprej. Te razdalje veljajo neglede na goriščno razdaljo objektiva - s predlečo +4 bo objektiv ostril od 1/4 metra, pa če je pritrjena na objektiv z goriščno razdaljo 50mm ali pa 200mm.

Opomba: Te razdalje veljajo za objektiv, izostren na neskončno. Če objektiv izostrimo bližje kot na neskončno, bo objektiv skupaj s predlečo lahko izostril še bližje kot to določa predleča.

4. Predleče lahko kupite posamezno ali pa v priročnih kompletih treh, ponavadi z dioptrijami +1, +2 in +3 ali +4.

5. Če se želite približati predmetu še bolj, lahko na objektiv privijete dve ali več predleč. Če privijete leči +1 in +4, je to enakovredno leči +5 (in lahko ostrite od 1/5 metra in bližje). Za najboljše rezultate pa vedno privijte predlečo z največjo dioptrijo najprej, nato tisto z malo manjšo, itd.

6-9. Oglejte si primere, kaj lahko naredite s predlečami. Fotografija 6 je bila posneta s standardnim objektivom 50mm, izostrenim na najmanjšo možno razdaljo. Fotografija 7 z dodano +1 predlečo in fotografija 8 s +2 predlečo.

Closeup Lenses 6 Closeup Lenses 7 Closeup Lenses 8

Closeup Lenses 10 10 & 11. Seveda, večja ko je goriščna razdalja objektiva, večji je predmet na fotografiji pri enaki razdalji med predmetom in fotoaparatom. Fotografija 10 je bila narejena s +2 predlečo na 50mm objektivu, fotografija 11 pa s +2 predlečo na 135mm objektivu. Resnična velikost predmeta je približno 5 cm. 12. Predleče imajo prednosti pred ostalimi pripomočki-so preproste, relativno poceni in ne zahtevajo nobene kompenzacije osvetlitve, imajo pa tudi svoje slabosti in omejitve. Kot prvo, s predlečami ne boste mogli dobiti na film predmeta, kaj večjega kot v naravni velikosti (1:1 ali "life-size").

Closeup Lenses 12 In drugo, predleče povzročijo izgubo kakovosti posnetka, še posebej po robovih. Neostrina na robovih se veča z večanjem dioptrije. Zato so za resno delo na makro področju bolj uporabni vmesni obroči ali meh.

Opomba: Z manjšanjem odprtine zaslonke izgube ostrine na robovih zmanjšamo. Obstajajo pa tudi predleče, sestavljene z več leč, ki omogočajo boljšo kakovost, še posebej z teleobjektivi.



Prevedel in zapisal v HTML: Jan Maver, Litija, Slovenija

E-mail: jan.maver@fmf.uni-lj.si