-> <-

VMESNI OBROČKI


Extension Tubes 1 1. Vmesne obročke privijemo med ohišje fotoaparata in objektiv. Ne vsebujejo nobenih leč, ampak le povečajo razdaljo med optičnim središčem objektiva in ravnino filma, in tako povzročijo povečanje slike predmeta na filmu. Ker ne vsebujejo nobenih leč, ne zmanjšujejo kakovosti posnetka tako kot jo predleče. Za večjo povečavo lahko uporabite dve ali več obročkov.

Extension Tubes 3 2. Vmesni obroček pritrdimo na fotoaparat enako kot objektiv. Extension Tubes 2 3. Objektiv nato pritrdimo na vmesni obroček. Stopnja povečave je odvisna od dolžine vmesnega obročka glede na goriščno razdaljo objektiva, ki je uporabljen. Če je dolžina vmesnega obročka enaka goriščni razdalji objektiva (npr. 50mm dolg obroček in 50mm objektiv), bo slikovno razmerje 1:1 - predmet bo na filmu enako velik kot v naravi. Če je dolžina vmesnega obročka daljša od goriščne razdalje objektiva, bo slika predmeta na filmu večja kot v naravi.

Extension Tubes 4 4. Iz zgornjega sledi, da krajša ko je goriščna razdalja objektiva pri dani dolžini vmesnega obročka, večja je slika predmeta na filmu. 50mm objektiv da s 50mm vmesnim obročkom sliko predmeta na filmu v naravni velikosti, 24mm objektiv pa da s 50mm vmesnim obročkom na filmu dvakratno naravno velikost predmeta. V navodilih za uporabo, ki jih proizvajalci prilagajo obročkom, so tudi tabele, iz katerih lahko razberemo faktor povečave, a ga je bolj enostavno izračunati sam: samo delite dolžino vmesnega obročka z goriščno razdaljo objektiva in že imate faktor povečave, ki ga dobite s tako kombinacijo objektiva in obročka (naprimer, 50mm obroček deljeno z 200mm objektivom da faktor "povečave" 1/4 ali 1:4).

5. S tem, ko povečamo razdaljo med optičnim središčem objektiva in ravnino filma (kar naredimo z vmesnimi obročki in z mehom, ki ga bomo kmalu obravnavali), tudi zmanjšamo količino svetlobe, ki pride do filma, ker je premer odprtine objektiva manjši v primerjavi z skupno goriščno dolžino kombinacije objektiva/obročka. Na srečo sodobni fotoaparati to izgubo svetlobe samodejno upoštevajo. Toda, če uporabljate ročni svetlomer, ne pozabite upoštevati izgube svetlobe zaradi vmesnih obročkov. Formula za to je še kar preprosta: f = FL/A, kjer je f zaslonka, ki jo moramo uporabiti pri kombinaciji objektiv+obroček, FL je skupna goriščna razdalja kombinacije in A je premer odprtine objektiva. Tu je primer:

F = FL/A
FL = 50mm objektiv + 50mm vmesni obroček
A = 50mm/f/8 = 6'25
F = 100/6'25 = f/16

če uporabite 50mm obroček skupaj z 50mm objektivom, nastavljenim na zaslonko f/8, FL=100mm (50mm objektiv plus 50mm obroček), in A=6'25mm (50mm objektiv deljeno z nastavljeno zaslonko f/8).Torej je f=16 (100 deljeno s 6'25). To pomeni, da je pri kombinacijo 50mm objektiva, nastavljenega na f/8 in 50mm obročka, resnična zaslonka f/16-dve zaslonki manj kot f/8. Torej morate nastaviti za dve zaslonki večjo osvetlitev, kot jo pokaže meter po zaslugi izgube svetlobe zaradi uporabe obročka. Ali niste veseli, da imajo 35mm SLR fotoaparati TTL merjenje svetlobe, ki avtomatsko upošteva izgubo svetlobe?

6. Nekateri obročki in mehi niso "avtomatski". To pomeni, da je povezava med objektivom in fotoaparatom, ki pove vgrajenemu svetlomeru, katera zaslonka je nastavljena na objektivu, prekinjena. Z neavtomatskimi vmesnimi obročki morate ročno zapreti zaslonko. Preglejte navodila za uporabo fotoaparata in obročkov za podrobnosti.

Extension Tubes 7 Extension Tubes 8 7. Poleg izgube svetlobe zaradi uporabe obročkov, ima uporaba obročkov še eno pomankljivost. Z obročki na fotoaparatu ne boste mogli izostriti predmetov v neskončnosti - toda, obročke vendar uporabljate za snemanje od blizu.
Opomba: Tudi pri uporabi raztegljivega meha ne boste mogli izostriti predmetov v neskončnosti.

8. Kakovost posnetka pri uporabi obročkov je omejena le z kakovostjo uporabljenega objektiva.



Prevedel in zapisal v HTML: Jan Maver, Litija, Slovenija

E-mail: jan.maver@fmf.uni-lj.si