<-

NASVETI ZA UPORABI MAKRO PRIPOMOČKOV


Tips 1 1. S približevanjem se poveča vse - slika predmeta in učinki tresenja fotoaparata in premikov premeta. Da čimbolj zmanjšamo tresenje fotoaparata uporabite trdno stojalo za fotoaparat.

2. Uporabite žični sprožilec (ali pa uporabite vgrajeni časovnik, če točen trenutek posnetka ni zelo pomemben) - že sam pritisk na sprožilec je dovolj za majhen premik fotoaparata in s tem zmanjšanje ostrine posnetka.

3. Če vaš fotoaparat omogoča dvig zrcala pred posnetkom, uporabite to možnost - tresenje, povzročeno z dvigom zrcala pri proženju sprožilca je pri velikih povečavah dovolj, da se kakovost posnetka zmanjša, kar je še posebej opazno pri časih osvetlitve od ene sekunde do 1/30.
Opomba: Pri dvignjenem zrcalu ne boste mogli videti skozi iskalo, toda pri večini makro posnetkov boste imeli predmet izostren in nastavljen že dolgo prej, predno boste sprožili.

4. Da zmanjšate neostrino zaradi premika predmeta uporabite najkrajši možni čas osvetlitve, ki ga svetloba omogoča.

5. Globinska ostrina je izjemno majhna pri bližinski fotografiji, zato boste verjetno uporabili najmanjšo možno zaslonko.

6. Seveda, majhni osvetlitveni časi zahtevajo veliko zaslonko in obratno, čemur se lahko izognemo z uporabo bolj občutljivega filma - današnji ISO 400 filmi so odlični.

7. Če piha vetrič, lahko predmet zaščitite s kosom kartona. Karton bele barve lahko služi tudi kot odbojnik. Ne uporabljajte barvnih kartonov, kajti sicer bo barva kartona vplivala tudi na barvo predmeta. Temen karton lahko služi tudi za zaščito predmeta pred premočno sončno svetlobo.

8. Če želite uprabiti manj občutljiv, manj zrnat (in bolj bogat z barvami) film, obstaja pot preko dileme o kratkih časih osvetlitve/majhnih odprtinah zaslonke: elektronska bliskavica. Pri uporabi na kratkih razdaljah preprosta bliskavica omogoča bolj zaprto zaslonko in s tem večjo globinsko ostrino, kratkost bliska pa zmanjša učinke gibanja predmeta in fotoaparata.

9. Bliskavica v obliki prstana, kot ta Canon Macro Ring Lite ML-3, dobesedno obda objektiv z svetlobo in tako da mehko, enakomerno svetlobo brez senc. Canon Macro Ring Lite ML-3 Ta bliskavica ima dve mali lučki kot pripomočka za lažje ostrenje in dve bliskovni cevi, ki se jih da vsako zase vključiti ali izključiti za ustvarjalen nadzor nad sencami.

10. Pri uporabi vmesnih obročkov ali meha se vam bo zaradi izgube svetlobe zdel predmet v iskalu precej temen. Zato pri ostrenju ne uporabljajte lomljene prizme v sredini, ker bo temna. Uporabite raje območje okoli. Morda boste uporabili majhno baterijsko svetilko, s katero boste bolj osvetlili predmet in si s tem olajšali ostrenje.



Prevedel in zapisal v HTML: Jan Maver, Litija, Slovenija

E-mail: jan.maver@fmf.uni-lj.si