-> <- Bellows Units 1

RAZTEGLJIVI MEH


1. Meh je v osnovi vmesni obroček, kateremu lahko spreminjamo dolžino. Z njegovo uporabo lahko dobimo na film do 4-kratno naravno velikost predmeta s standardnim 50mm objektivom, in do 25-kratno naravno velikost predmeta pri uporabi posebnih objektivov za meh.

Bellows Units 2 Bellows Units 3 Bellows Units 4 2 & 3. Ohišje fotoaparata se pritrdi na zadnjo stran meha. Nekateri mehi omogočajo tudi obračanje fotoaparata za posnetke pokončnega formata.
4. Objektiv se pritrdi na sprednjo stran meha. Z nekaterimi mehi je potrebno z žičnim sprožilcem povezati sprožilec zaslonke na fotoaparatu in sprožilec zaslonke na mehu. Drugi žični sprožilec priključimo na sprožilec zaklopa na mehu. Ko pritisnemo sprožilec zaklopa na mehu, le-ta zapre zaslonko in povzroči zaprtje zaklopa na fotoaparatu.

Bellows Units 5 Bellows Units 6 5. Meh se pritrdi na tirnice za ostrenje, vse skupaj pa se pritrdi na fotografsko stojalo. Z gumbom na tirnicah za ostrenje premikamo celoto naprej in nazaj in s tem uravnavamo ostrenje.
6. Tirnica za ostrenje ima označeno merilno skalo v milimetrih, s katere zlahka razberemo trenutno dolžino meha. Iz tabel v navodilih za uporabo meha pa lahko razberemo, kakšen razteg meha uporabiti za željeno povečavo z danim objektivom in kolikšne so izgube svetlobe.

7. Zelo uporaben dodatek za meh je makro stojalo, ki drži meh z fotoaparatom in predmet, ki ga fotografiramo, za ostre in natančne bližinske posnetke.

8. Pri nekaterih mehih lahko priključek za objektiv tudi obrnemo in s tem tudi objektiv pritrdimo obrnjeno. S tem, ko objektiv obrnemo, dobimo malo večje povečave, pa tudi ostrejše slike pri bližinski fotografiji.

Bellows Units 10 9. Posebni objektivi za meh se ne da ostriti, sliko izostrimo tako, da jih premikamo proti ali stran od predmeta. Toda v praksi to počnemo z vsemi objektivi. Posebni objektivi za meh so preračunani za fotografiranje od blizu, in so res uporabni za resnega makro fotografa.

10. Z mehom boste lahko fotografirali res od blizu, kot prikazuje ta posnetek kovanca.



Prevedel in zapisal v HTML: Jan Maver, Litija, Slovenija

E-mail: jan.maver@fmf.uni-lj.si