-> <-

MAKRO OBJEKTIVI


60mm f/2'8D AF Micro-Nikkor 1. Z makro objektivi lahko izostrimo predmet, ki je mnogo bližje kot to lahko z navadnimi objektivi. So optično optimizirani za snemanje od blizu, poleg tega pa je kvaliteta posnetkov, narejenih z makro objektivi, najboljša. S tem 60mm f/2'8D AF Micro-Nikkor objektivom se lahko približamo predmetu toliko, da dobimo slikovno razmerje 1:1 z Nikonovimi 35mm AF SLR fotoaparati.

Canon Life-Size Converter EF 2. Z večino današnjih makro objektivov se lahko predmetom približamo do slikovnega razmerja 1:1. Za tiste, s katerimi tega ne moremo, obstajajo posebni vmesni obročki (t.i. "life-size" adapterji), ki jim omogočijo tudi to. S tem Canonovim Life-Size Converterjem EF lahko pri uporabi Canon EF 50mm f/2'5 Compact Macro objektiva dosežemo slikovno razmerje 1:1, konverter pa tudi podaljša goriščno razdaljo objektiva na 70mm.

Tamron SP 90mm f/2'8 3. Najbolj uporabljani makro objektivi imajo goriščno razdaljo kot standardni objektivi (kot Micro-Nikkor na sliki 1) ali pa kot kratki teleobjektivi (kot ta Tamron SP 90mm f/2'8, ki se ga dobi v AF izvedbi in izvedbi z ročnim ostrenjem za večino današnjih SLR fotoaparatov). Ti makro objekivi izostrijo predmete do slikovnega razmerja 1:1 brez uporabe vmesnih obročkov.

120mm f/4 IF Medical Nikkor 4. Ta 120mm f/4 IF Medical Nikkor je 120mm Makro objektiv z vgrajeno bliskavico v obliki prstana za makro posnetke brez senc. Ta posebno zasnovan objektiv omogoča ostrenje do slikovnega razmerja 2:1 (dvakratno naravno velikost).

5. Makro objektivi z daljšimi goriščnicami, kot naprimer ta Canon EF 180mm f/3'5L USM, bodo dali željeno povečavo z večje oddaljenosti kot makro objektivi s krajšo goriščnico. Canon EF 180mm f/3'5L USM 180mm makro objektiv bo dal slikovno razmerje 1:1 z 3'6-krat večje razdalje kot 50mm makro objektiv - kar pride zelo prav, če je predmet, ki ga slikate, strupena kača ali pa kaka nevarna žuželka. Hkrati pa daje tudi vam več prostora za postavitev luči (če uporabljate umetne vire svetlobe).

6. Makro objektivi so zasnovani predvsem za bližinsko fotografijo in zato dajejo odlično kvaliteto bližnjih posnetkov. Toda kvaliteta posnetkov današnjih makro objektivov je zelo dobra tudi pri običajnih posnetkih - in poleg tega so makro objektivi edini pripomoček, s katerim lahko izostrimo predmete od neskončnosti do slikovnega razmerja 1:1. Če vas zanima bližinska fotografija in rabite tudi teleobjektiv, razmislite o 100mm ali daljšem makro objektivu - rezultat je vreden dodatnega stroška. Slabe strani makro objektivov so izguba hitrosti v primerjavi z enakimi ne - makro objektivi, večja teža in večja cena.

Sigma 70-210mm f/3'5-4'5 APO Macro Zoom 7. Mnoge zoom objektive označujejo kot "makro". Večina to ni zares - z večino lahko izostrimo predmete le do razdalje, ki omogoča slikovno razmerje 1/4 ali 1/5. ena od izjem je ta Sigmin 70-210mm f/3'5-4'5 APO Zoom Macro, s katerim dosežemo slikovno razmerje 1/2 (polovična naravna velikost) z nastavitvijo na makro.



Prevedel in zapisal v HTML: Jan Maver, Litija, Slovenija

E-mail: jan.maver@fmf.uni-lj.si