Uvod

Eden izmed piranskih grbov

Piran je staro, tesno pozidano mesto. Ko se povzpnemo na mestno obzidje, se pogled ustavi na piranski Punti in na zvoniku sv. Jurija.
Mesto je obdano z bujnim zelenjem mediteranske flore, s cimpresami in grmičevjem, na prisojnih bregovih pa se stopničasto vzpenjajo nasadi z vinsko trto, oljkami, mandljevci in zgodnjo povrtnino.

Prvi mestni grb (grb občine Piran)
Eden izmed piranskih grbov Prvi mestni grb (grb občine Piran)

Zgodovina sega verjetno že v predrimsko obdobje. Viri omenjajo utrjeni castrum pod bizantinsko upravo v 7.stoletju. Pod oblastjo oglejskih patriarhov Piran ni bil več eno samo naselje. Na južnem delu majhnega zaliva, ki so ga uporabljali za mestno pristanišče, je zraslo naselje Marčana, naseljeno z ribiči, kmeti in pomorščaki.

Benečani so posegli v tedanjo podobo mesta. V malem pristanišču so postavili novo občinsko palačo, ki se ji je kmalu pridružil tudi fontiko.

Mesto je vodilo bolj predkano politiko do Benetk kakor Koper, ki se je upiral in otepal beneške nadvlade. Piran si je zato pridobil naslov zvestega mesta in vrsto gospodarskih koristi, svoboščin in privilegijev. Velike dohodke je imel od ribolova, pomorske plovbe, raznovrstnih obrti in trgovine z oljem, vinom in soljo.