Serija Khatu Pranam

Vsakodnevno izvajanje serije vaj Khatu Pranam razteza, krepi in sprošča vse mišice telesa. Na začetku izvedemo vsak položaj zelo počasi in udobno brez vsakega gibanja ostanemo v položaju.
Dihanje je sproščeno in tiho - koncentriramo se na dih in na dele telesa na katere vpliva položaj. Na začetku ni nujno izvesti cele serije od začetka do konca, celo nepopolno izvedena asana ima pozitiven vpliv na zdravje. Končno se skozi vsakodnevno vadbo napete mišice raztegnejo in sklepi postanejo gibljivi in tedaj lahko sproščeno izvedemo celotno serijo.
Med izvajanjem opazujemo prijetne občutke, ki se budijo v telesu. Če je mogoče, poskušamo dihati normalno - brez zadrževanja dihanja. To je posebej pomembno za tiste, ki imajo visok krvni pritisk ali druge srčne težave: nikoli ne zadržujte dihanja v kateremkoli položaju.
Kakor hitro obvladamo vse položaje in če zdravstveno stanje dovoli, potem lahko Khatu Pranam izvajamo hitreje, tako da tekoče prehajamo iz enega v drug položaj. Vedno pa delamo v skladu s svojimi zmožnostmi. Gib naj bo usklajen z dihanjem, kot je opisano za vsak posamezen položaj. Vdih ali izdih trajata tako dolgo kot traja, da preidemo iz enega v drug položaj.

Na splošno zaporedje položajev Khatu Pranama deluje predvsem na tiste mišice trupa, ki sodelujejo pri upogibanju in iztezanju hrbtenice; krepi, razteza, sprošča, povečuje prekrvavitev, povečuje gibljivost hrbtenice in lajša bolečine v hrbtenici; razteza vse skrajšane mišice.
Vaje Khatu Pranam pa ne delujejo le na telo, ampak imajo močno delovanje tudi na duha. So skoraj kot kozmična igra, kot mudre ( položaj telesa, ki deluje na duha). V teh položajih energija ali v jogijskem jeziku prana začne teči v določenem ritmu in v določeni kvaliteti. Vsak učenec bi moral vaditi Khatu Pranam z veliko predanostjo, z globoko koncentracijo in veliko ljubeznijo.
Dvajset položajev Khatu Pranama je pozdrav Satguruju - božanskemu učitelju in skupaj sestavljajo zaokroženo in popolno serijo. Če kdo nima dovolj časa za vadbo, naj to serijo izvede 3-4 krat dnevno eno za drugo in takoj se bo počutil duhovno in telesno osveženega. Glede na svoj napredek pa lahko postopoma povečujemo število ponavljanj in opazujemo, kako se povečuje gibljivost in prožnost mišic, vezi in sklepov.

Celotno serijo vadimo najprej z normalnim dihanjem, tako se lažje osredotočimo na pravilno izvajanje posameznih položajev. Kasneje uskladimo vajo s pravilnim jogijskim dihanjem, da bo učinek vaje večji. Na koncu izvajanja serij se sprostimo.

Opozorilo: Osebe z visokim krvnim pritiskom in tisti, ki so nagnjeni k vrtoglavici, naj izvajajo le posamezne asane.