GEOMETRIČNE ILUZIJE

Med fenomene zaznavanja, ki so še posebno izraziti na vidnem področju, sodijo geometrične iluzije. Pojavijo se v posebnih odnosih med likovnimi strukturami, zaradi katerih določene like ali odnose med njimi vidimo drugače, kot so v resnici.

Za te pojave obstaja kar nekaj teorij, ki so povezane s človekovimi navadami , tendencami, motivatorji. Ti izhajajo iz človekovih izkušenj, učenja in so posledica dejavnikov časa, prostora in zlasti gibanja.

Fenomen geometrične iluzije izrabljajo oblikovalci pri konstrukciji simbolov in s tem povečujejo njihovo opaznost, prepoznavnost, in razlikovalnost.

O geometričnih iluzijah, ki se jim upravičeno čudijo laiki in strokovnjaki, je doslej izšla povsem nepregledna množica razprav in člankov. V njih se nam je nakopičila že ogromna množica opazovanih iluzij, različne razporedbe le teh in tudi kopica njih pojasnitev. Kljub temu nemajhnemu prizadevanju, žal dandanes ne poznamo niti enotne razvrstitve niti dokončne pojasnitve doslej odkritih geometičnih iluzij.

KAZALO