Fakulteta za matematiko in fiziko, Ljubljana
Seminar za predmet Sodobne metode poučevanja matematike
Avtor: Cvetka Rojko

Naslov in elektronska pošta se nahajata na koncu sestavka.


OM

Joga v vsakdanjem življenju

Joga v vsakdanjem življenju (JVŽ)je sistem joge, ki je eden najbolj razširjenih sistemov učenja joge na svetu. Priljubljen je predvsem zato, ker je zasnovan celovito in sistematično ter tako široko, da lahko v njem najdejo najboljše zase ljudje vseh starosti, poklicev in interesov.

V nadaljnjem besedilu najdete:

  1. Kaj je joga?
  2. Zakaj joga?
  3. Kdo je avtor sistema JVŽ?
  4. Kako je organiziran sistem JVŽ?
  5. Kje lahko pristopim k vadbi joge?
  6. Kje lahko zvem več o jogi?
  7. Želim pripomniti, vprašati,...



Kaj je joga?

Joga je znanost o telesu, umu, zavesti in duši. Tisoče let so jogiji v praksi izdelovali tehnike, ki človeka peljejo do najvišje možne stopnje razvoja njegovih notranjih sposobnosti. Sam izraz joga izhaja iz sanskrta in pomeni enotnost, skladje. To je skladje z vsem obstojem, ki ga človek v sebi podzavestno išče. Za njegovo doseganje ima na voljo štiri različne poti, ki se v praksi prepletajo in dopolnjujejo. Obenem so to tudi štiri glavne veje joge, ki se klasično priznavajo:

Štiri glavne smeri joge
Naziv Pomen
v sansktu v prevodu
Karma yoga Joga delovanja Pomeni nesebično delo za dobro vseh bitij.
Bhakti yoga Joga predanosti Pomeni spoštovanje in zaupanje vodstvu učitelja. S tem gojimo do vsega pozitivni odnos in razvijamo razumevanje celotnega dogajanja v sebi in v okolju.
Gyani yoga Joga znanja Pomeni preučevanje joge. S tem razvijamo razumevanje njenih principov.
  Raja yoga Joga vadbe Pomeni treniranje tehnik joge: asane, pranajamo, meditacijo,krije,...

Kazalo!

Zakaj joga?

V današnjem svetu smo ljudje dnevno izpostavljeni stresom in naporom, ki rušijo naše lastno ravnotežje in ravnotežje v odnosu do okolice. Naš celotni način življenja je takšen, da nam izgubljenega ravnotežja ne vrača. Posledica neravnotežja je bolezen.

Poglavitni cilj JVŽ je celovito zdravje:

Fizično zdravje
Fizično zdravje je osnovna potreba našega življenja. Rečeno je: "Zdravje ni vse, vendar je brez zdravja vse drugo nič."
V JVŽ je osnovni poudarek na ohranjanju in izboljševanju fizičnega zdravja. Tehnike, razvite v ta namen, so
asane, pranajama, hatha joga krije, joga nidra, tratak, mudre in bandhe. Če želimo, da nam koristijo, je potrebna vsakodnevna vadba.
Na naše zdravstveno stanje seveda vplivajo tudi razni dejavniki iz okolja. Eden od najmočnejših je prehrana. Pozitivno vplivajo na zdravje žitarice, zelenjava, sadje, oreški, mleko in mlečni proizvodi, med, kalčki, semena, zelišča in začimbe. Uživati jih je treba sveže pripravljene. Negativno pa vplivajo na zdravje vsa predelana živila, meso(tudi ribe) in jajca. Seveda tudi alkohol, nikotin in mamila.
Mentalno zdravje
Ljudje smo bolj sužnji svojih misli in občutkov kot pa njihovi gospodarji. Negativne misli vodijo do fizičnega in psihičnega neravnotežja in s tem do notranjega trpljenja in bolezni. Cilj joge je razvijanje pozitivnega mišljenja, kar vodi do zdravja,notranjega zadovoljstva in sreče.
Da bi postali gospodarji misli in občutkov, moramo raziskati vzroke svojih negativnih lastnosti, negativnih misli in strahov. Torej moramo prečistiti svojo mentalno bit. Osnovna tehnika joge, razvita v ta namen, je meditacija z vadbo mantre.
Ugodno vpliva na mentalno zdravje tudi življenje v pozitivnem duhovnem okolju, čitanje duhovno bogate literature ter delovanje v skladu z etičnimi načeli.
Socialno zdravje
Socialno zdravje pomeni sposobnost, da znamo živeti srečno in osrečevati tudi druge. Pomeni sposobnost pozitivne komunikacije z ljudmi ter sprejemanje odgovornosti za lastna dejanja.
Živeti po načelih JVŽ pomeni premagovati družbene bolezni današnjega časa, kot sta alkoholizem in mamila, ter sposobnost, da najdemo smisel in pozitivni cilj v življenju. Vaditi jogo pomeni biti aktiven ter delati za dobro družbe, narave in za mir v svetu.
Duhovno zdravje
Najpomembnejši princip duhovnega življenja in najvišje načelo človeka je nenasilje. Pomeni nenasilje v dejanjih, besedah, mislih in čustvih. Do te stopnje duhovnega zdravja nam pomagajo molitev, meditacija in mantra.
Eden bistvenih aspektov joge je spoštovanje vseh oblik življenja in njegove raznolikosti. Ta aspekt nudi ljudem možnost razumevanja, pomoči in tolerance ne samo med posamezniki ampak tudi med različnimi narodi, rasami in verstvi.
Če sledimo tem načelom, razvijamo v sebi najpomembnejše človeške lastnosti: dajanje, razumevanje in oproščanje. S tem spoznavamo, da imamo vsi isti izvor, ki ga lahko imenujemo tudi bog. Poglavitni duhovni cilj joge in cilj človeškega življenja je spoznati svoj izvor, svoje pravo bistvo.
Joga je temelj vseh religij, sama po sebi pa ni religija, saj ne temelji na verovanju ampak na človekovem spoznavanju samega sebe ter odkrivanju lastnega izvora.


JVŽ je sistem, ki omogoča celovit telesni, mentalni in duhovni razvoj posameznika. Z vadbo joge po sistemu JVŽ lahko okrepimo svoje zdravje, razvijemo svojo osebnost in lastne sposobnosti ter dosežemo najvišjo možno stopnjo zavesti, znanja in modrosti.

Kazalo!

Kdo je avtor sistema JVŽ?

SWAMIJI Prof. Paramhans Swami Maheshwarananda je učitelj joge, ki je za zahodnega človeka pripravil sistem JVŽ in nam s tem omogočil, da spoznamo tisočletja staro znanje na nam dostopen način.

Swami Maheshwarananda (kratko ga kličemo kar Swamiji) je rojen leta 1945. S trinajstimi leti je srečal učitelja joge, Paramhansa Swamija Madhavanando, ki ga je vodil na njegovi poti dela na sebi in pod čigar vodstvom je razvil znanje joge do najvišje stopnje. V Evropo je pripotoval pred več kot dvajsetimi leti, za svoje bivališče izbral Dunaj in od takrat poučuje jogo na številnih seminarjih. Je tudi pobudnik za razvoj društev, ki organizirajo vadbo joge po njegovem sistemu.
Dandanes ima učence na vseh kontinentih in vadba joge po sistemu JVŽ poteka v
Evropi, Ameriki, Avstraliji in Novi Zelandiji.

Kazalo!

Kako je organiziran sistem JVŽ?

Osnovo v sistemu JVŽ predstavlja redna vadba asan in pranajame. Proces vadbe je razdeljen v osem lekcij. Predvideno je, da se vaje posamezne lekcije ob rednem vsakodnevnem delu osvojijo v treh mesecih. Učenje in vadba je organizirana v centrih JVŽ.
Poleg redne vadbe so organizirani nekajkrat letno še seminarji za praktikante joge, intenzivni seminarji za učence, ki vadijo že dalj časa ter seminarji za inštruktorje joge, ki potem poučujejo jego v domačih centrih. Vse te seminarje vodi Swamiji. Na seminarjih se uči naprednejše tehnike joge, ki na redni vadbi niso prisotne.

Kazalo!

Kje lahko pristopim k vadbi joge?

K vadbi joge se lahko prijavite v kateremkoli centru JVŽ ali se oglasite avtorju tega članka, ki vam bo pomagal najti najugodnejšo varianto.

Kazalo!

Kje lahko zvem več o jogi?

Poleg organizirane vadbe joge in seminarjev je izvor znanja joge tudi razpoložljiva literatura. Tu predstavljamo le najožji izbor literature, ki jo priporoča JVŽ:

Knjiga Paramhansa Swamija Madhavanande:

LILA-AMRIT
Biografija in učenje velikega jogija Bhagwan Sri Deep Narayan Mahaprabhujija, od katerega izhaja znanje, ki ga uči JVŽ. (v hrvaščini)

Knjige Paramhansa Swamija Maheshwaranande:

Joga u svakodnevnom životu
Osnovna knjiga, razdeljena na lekcije, po katerih vadimo asane in pranajamo.
Joga za hrbtenico
Zbrane asane, ki so posebej priporočljive za hrbtenico. Knjiga vsebuje tudi podrobne napotke in razlage o učinkih in potrebnem načinu vadbe.
Skrivene snage u čoveku
Podroben opis čaker(energetskih centrov v telesu) ter njihova vloga in pomen. Obenem tudi opis skritih človeških sposobnosti in nasveti, kako jih razvijemo.
Khatu Pranam
Tanka knjižica, ki predstavlja enega od zelo priljubljenih in koristnih kompleksov asan, imenovanega Khatu Pranam (pozdrav Khatuju). V sliki ga predstavlja naš znani preminuli smučar Rok Petrovič. (v angleščini)
Yoga mit Kindern
Knjiga je namenjena delu z otroki in vsebuje jogijske vaje, ki so primerne za otroke od 6 mesecev do 15 let.

Na žalost je v slovenščino prevedene še zelo malo omenjene literature, je pa dostopna v srbohrvaščini.

Kazalo!

Želim pripomniti, vprašati,...

Svoja vpršanja, pripombe ali želje lahko pošljete na mojo elektronsko pošto ali na naslov:

Cvetka Rojko
Lendavska 23 b
9000 Murska Sobota
Slovenia

Kazalo!
Začetek sestavka!