Igra življenje

Ustvarjen z NetLogo-om. Izvorna datoteka: Igra_zivljenje.nlogo

KAJ DELA?
---------
Ta program se izvaja na podlagi določenih pravil. Lahko si ga zamislimo kot tablo,katera je razdeljena na kvadratne celice. Vsaka celica je lahko prižgana ali ugasnjena. Temu pravimo "stanje" celice. Skladno z določenimi pravili bo vsaka celica prižgana (živa) ali ugasnjena (mrtva) v vsakem naslednjem koraku.

Program lahko poimenujemo Igra - življenje. Pravila igre so naslednja. Vsaka celica v polju preveri svoje stanje in stanje osmih sosednjih celic (katere jo obkrožajo) in se postavi v stanje prižgana ali ugasnjena, glede na določena pravila. Pravila so naslednja:
Če sta manj kot dve sosednji celici "prižgani",potem se celica ugasne.
Če so več kot tri sosednje celice "prižgane",potem se celica ugasne.
Če sta "prižgani" natanko 2 sosednji celici,potem celica ostane v istem stanju.
Če so "prižgane" natanko 3 sosednje celice,potem se celica prižge.
To se dogaja v neskončnost,vzporedno za vse celice v polju na vsakem koraku.

Pojavljajo se določene ponavljajoče se oblike,na primer "jadralec" in "bliskavec".
Jadralec je sestavljen iz 5 celic, katere tvorijo obliko glave pučice,glej postavitev celic:

|.....X
|.......X
|...X X X

Jadralec bo migotal čez polje in pri tem ohranjal svojo obliko. Bliskavec je blok treh zaporednih celic ,ki se obrača med horizontalno in vertikalno postavitvijo.


KAKO GA UPORABLJAMO
-------------------
Drsnik ZAČETNA-GOSTOTA določa gostoto živih celic v polju na začetku. NASTAVI-NAKLJUČNO postavi prej določeno število celic v polje. ZAŽENI-NESKONČNO požene pravilo v neskončnost (se ne ustavi). ZAŽENI-ENKRAT požene pravilo enkrat (naredi samo en korak).

Barvo ozadja in barvo celic lahko nastavimo z drsniki. Potrebno je samo nastaviti drnike in pritisniti gumb PONOVNO OBARVAJ. Mogoče bo potrebno malo eksperimentiranja, da bi dosegel željene barve.