SPLOŠNO
ACM (Association for Computing Machinery) je mednarodno znanstveno in izobraževalno združenje tistih, ki se ukvarjajo z računalništvom. ACM posveča precej pozornosti vključevanju študentov v svoje vrste. Obstaja vrsta aktivnosti, namenjenih posebej njim. Ena najpomembnejših je ACM International Collegiate Programming Contests, ki ima na področju programiranja nekakšno vlogo Olimpijskih iger. To je tekmovanje tročlanskih ekip študentov v programiranju. Ti v petih urah poskusijo rešiti čimveč problemov. Zmaga ekipa, ki ima na koncu največ rešenih problemov.
Posebno draž dajejo tekmovanju njegova pravila. Tako ima vsaka ekipa na voljo le en računalnik, na katerem tekmovalci pripravijo rešitev v programskem jeziku C,  C++ ali Pascal. Kot rešitev štejejo le delujoči programi, torej taki, ki pravilno delujejo na neznanih testnih podatkih, ki jih pripravi tekmovalna komisija. Med ekipami, ki rešijo enako število problemov, odloča čas, v katerem so prišli do rešitev. Naloga natančno opiše obliko vhodnih podatkov in zahteva pravilno oblikovan izpis rezultatov. 

SODELOVANJE UNIVERZE V LJUBLJANI

ACM prireja to tekmovanje že skoraj 30 let in od leta 1997 se ga udeležujejo tudi ekipe študentov Univerze v Ljubljani. Vodja domačega tekmovanja je mag. Matija Lokar. Za vse dodatne informacije pišite na uradni naslov tekmovanja acm@fmf.uni-lj.si.

TEKMOVANJE 2003 Tudi letos bo izbirno tekmovanje potekalo kot Prvenstvo Univerze v Ljubljani v programiranju.

TEKMOVANJE 2002 Tudi letos je izbirno tekmovanje potekalo kot Prvenstvo Univerze v Ljubljani v programiranju. Podrobnejše informacije si lahko preberete na letošnji domači strani tekmovanja. Regionalno tekmovanje je bilo jeseni v Varšavi.Udeležili smo se ga s tremi ekipami. Več o letošnjem regionalnem tekmovanju si lahko preberete na njihovi uradni strani.

TEKMOVANJE 2001 Srednjeevropsko tekmovanje je bilo letos v Varšavi, kjer bo tudi prihodnji dve leti. Udeležili smo se ga s tremi ekipami. Več o letošnjem regionalnem tekmovanju si lahko preberete na njihovi uradni strani.

TEKMOVANJE 2000 Srednjeevropsko tekmovanje je bilo tudi tokrat v Pragi. Z naše univerze so se ga udeležile tri ekipe. Prva ekipa je zasedla sedmo  mesto, druga deveto in tretja enajsto mesto med 49 ekipami. Sledite povezavi v naslovu za več informacij.

TEKMOVANJE 1999 Srednjeevropsko tekmovanje je bilo tudi tokrat v Pragi. Z naše univerze sta se ga udeležili dve ekipi. Prva ekipa je zasedla osmo mesto, druga pa 17 med 44 ekipami. Sledite povezavi v naslovu za več informacij.

TEKMOVANJE 1998 Srednjeevropsko tekmovanje je bilo tokrat v Pragi. Z naše univerze sta se ga udeležili dve ekipi. Prva ekipa je zasedla deveto mesto, druga pa deseto med 44 ekipami. Za šele drugo udeležbo vsekakor odličen rezultat. Več o tekmovanju.

TEKMOVANJE 1997 Srednjeevropskega tekmovanja v Bratislavi se je udeležila ena ekipa. Šlo je v glavnem za nabiranje izkušenj, saj nihče ni točno vedel, kako tekmovanje sploh izgleda. Kljub temu se je naša ekipa uvrstila na solidno 22 mesto med 45 ekipami.

 

Prispevek o tekmovanju, pripravljen za revijo Monitor.